top of page

ΓΛΥΚΟΜΑΝΝΑΝΗ (Glucomannan)

ΓΛΥΚΟΜΑΝΝΑΝΗ (Glucomannan)

Επιστημονική ονομασία : Amorphophallus konjac Koch., Amorphophallus rivieri Durieu ex Riviére.

Κοινά ονόματα : Konjac, Konjac mannan, glucomannan, konnyaku, gonyak

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΛΥΚΟΜΑΝΝΑΝΗ

Η γλυκομαννάνη είναι μια υδατοδιαλυτή διαιτητική ίνα που παράγεται από το στέλεχος του φυτού Konjac. Το φυτό αυτό αναπτύσσεται ευρέως στη Νότια και Νοτιοανατολική Κίνα και στο Βιετνάμ. Φυτρώνει καλά σε σκιερά περιβάλλοντα σε εποχιακές θερμοκρασίες από 5° έως 43° C (41° έως 109° F) [5].

Η μαννάνη Konjac είναι ένας πολυσακχαρίτης που προέρχεται από τους βολβούς ή τις ρίζες του elephant yam ή Konjac [1]. Καθαρίζεται από αλεύρι Konjac με επανειλημμένη επεξεργασία με υδροξείδιο του χαλκού και μετέπειτα εκπλύσεις με αιθανόλη ή με διαπίδυση έναντι νερού [3, 4].

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η γλυκομαννάνη Konjac χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά και μελετήθηκε από τους Κινέζους και οι φαρμακευτικές της ιδιότητες πρωτοπεριγράφηκαν στην Shen Nong Materia Medica στην διάρκεια της δυτικής δυναστείας Χαν (περ. 206 π.Χ. έως 08 μ.Χ.).

Το αλεύρι Konjac παράγεται παραδοσιακά με επεξεργασία των βολβών του φυτού. Μετά τον βρασμό με τέφρα, το αλεύρι καταναλώνεται ως κέικ ή γέλη. Τα θεραπευτικά αποτελέσματα της γλυκομαννάνης πιστεύεται ότι οφείλονται στη σεροτονίνη.

Οι Κινέζοι έχουν χρησιμοποιήσει την γλυκομαννάνη Konjac πάνω από 2.000 χρόνια για να θεραπεύσουν διάφορες παθήσεις, όπως άσθμα, βήχα, κήλη, πόνο στο στήθος, εγκαύματα και αιματολογικές και δερματικές παθήσεις.

Τα φύλλα της έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί ως εντομοαπωθητικό. Τον 6ο αιώνα μ.Χ., η γλυκομαννάνη Konjac εισήχθη στην Ιαπωνία ως φαρμακευτικό προϊόν [5].

ΧΗΜΕΙΑ

Η γλυκομαννάνη είναι μια υδατοδιαλυτή, ζυμώσιμη διαιτητική ίνα αποτελούμενη από μαννόζη και γλυκόζη συνδυασμένη με β-1,4 γλυκοσιδικές συνδέσεις σε μοριακή αναλογία 1,6: 1 [1].

Σε σύγκριση με άλλες διαιτητικές ίνες, έχει το υψηλότερο ιξώδες και μοριακό βάρος, κυμαινόμενο από 200.000 έως 2.000.000 Da, το οποίο ποικίλλει ανάλογα με την προέλευση, την μέθοδο επεξεργασίας και τον χρόνο αποθήκευσης.

Η γλυκομαννάνη έχει υγροσκοπικές ιδιότητες. Σε ζεστό ή κρύο νερό, η ξηρή μορφή διογκώνεται σε παχύρρευστο πήκτωμα απορροφώντας μέχρι και 50 φορές το βάρος του όταν βρίσκεται σε νερό. [1, 5, 6]. Ένα ιξώδες πήκτωμα σχηματίζεται σε επίπεδα pΗ μεταξύ 4 και 7 [5, 6].

Ο πολυσακχαρίτης μετουσιώνεται εύκολα μέσω ενζυματικής διάσπασης ή επεξεργασίας με ασθενή αλκαλικά διαλύματα, γενόμενος μη αναστρέψιμα υδατοδιαλυτός.

Ορισμένα βακτήρια της εντερικής χλωρίδας όπως Aerobacter mannaolyticus, Clostridium butyricum και Clostridium beijerinckii περιέχουν ενδο-β-μαννανάσες οι οποίες καταλύουν την αποικοδόμηση της γλυκομαννάνης σε δισακχαρίτες και τελικά σε γλυκόζη και μαννόζη [7].

Η θερμική και μηχανική ανάδευση αυξάνει την διαλυτότητας της γλυκομαννάνης. Στην Ιαπωνία, το προϊόν αυτό καλείται «konnyaku» και χρησιμοποιείται συνήθως ως τρόφιμο. Στην Κορέα, αναφέρεται ως «gonyak»[5].

Οι βολβοί του Amorphophallus konjac περιέχουν διάφορα συστατικά : γλυκομαννάνη 49-60%, άμυλο 10-30%, ανόργανα στοιχεία, crude πρωτεΐνη 5-14%, διαλυτά σάκχαρα 3-5% και τέφρα 3.4-5.3%.

Οι νωποί βολβοί περιέχουν οργανικές ενώσεις, όπως βήτα-καροτένιο, χολίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη. Επιπλέον, η σεροτονίνη και τα παράγωγά της έχουν βρεθεί σε φρέσκoυς βολβούς [5].

Οι πολυσακχαρίδες, όπως η γλυκομαννάνη, το κόμμι guar (αποτελούμενο από γαλακτόζη και μαννόζη; γαλακτομαννάνη), η τραγακάνθη, η κυτταρίνη, η μεθυλοκυτταρίνη, η πηκτίνη και τα πίτυρα σίτου, έχουν χρησιμοποιηθεί ως τρόφιμα και ως διαιτητικοί και θεραπευτικοί παράγοντες. Η ικανότητά τους να διογκώνονται με την απορρόφηση του νερού τους έχει καταστήσει χρήσιμα ως καθαρτικά.

Επιπροσθέτως, η γλυκομαννάνη Konjac έχει διερευνηθεί για τον ρόλο της ως προβιοτικού, ενός παράγοντα που διεγείρει την ανάπτυξη και την δραστηριότητα της ευεργετικής χλωρίδας του εντέρου, συμπεριλαμβανομένων των ειδών Bifidobacterium και Lactobacillus [8].

ΧΡΗΣΕΙΣ

Η γλυκομαννάνη χρησιμοποιείται συνήθως σε τρόφιμα, ποτά και καλλυντικά για τις ιδιότητες πηκτωματοποίησής του.

Από το 1994 έχει εγκριθεί από το FDA ως πρόσθετο τροφίμων και από το 1996 ως συνδετικό υλικό στα προϊόντα με βάση το κρέας.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός του Konjac και η Ιαπωνία η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα. Στην Κίνα περίπου 400 εργοστάσια κατασκευάζουν αλεύρι Konjac [5].

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ - ΧΡΗΣΕΙΣ

Η γλυκομαννάνη έχει διερευνηθεί για τις δράσεις της στη μείωση του βάρους, τον διαβήτη, την δυσκοιλιότητα, την υπερχοληστερολαιμία, τον καρκίνο του πνεύμονα και τα ατοπικά νοσήματα, καθώς και την χρήση της ως προβιοτικού. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη κατάλληλων κλινικών δοκιμών ποιότητας για την υποστήριξη αυτών των χρήσεων.

Το συμπλήρωμα βοηθά στην καθυστέρηση του χρόνου γαστρικής κένωσης, στην βελτίωση του κορεσμού και στην επιβράδυνση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, ώστε να νιώθετε πιο χορτάτος.

Η γλυκομαννάνη βοηθά επίσης στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, βοηθώντας στην αύξηση των επιπέδων της καλής χοληστερόλης και μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων.

Επειδή η γλυκομαννάνη διογκώνεται καθώς απορροφά το νερό, είναι επίσης χρήσιμη ως καθαρτικό.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Λειτουργεί πραγματικά η γλυκομαννάνη;

Η αποτελεσματικότητα της γλυκομαννάνης στην απώλεια βάρους έχει αποδειχθεί σε αρκετές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες.

Σε μία μελέτη, 176 υγιή υπέρβαρα άτομα πήραν τυχαία είτε ένα συμπλήρωμα με γλυκομαννάνη, είτε ένα εικονικό φάρμακο, ενώ ακολουθούσαν δίαιτα περιορισμένης θερμιδικής αξίας [8].

Τρία διαφορετικά συμπληρώματα γλυκομαννάνης δοκιμάστηκαν, σε διάφορες δόσεις. Ορισμένοι επίσης είχαν άλλες ίνες που προστέθηκαν σε αυτές. Μετά από 5 εβδομάδες, η απώλεια βάρους ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στα άτομα που πήραν γλυκομαννάνη.

Υπάρχουν αρκετές άλλες μελέτες που συμφωνούν με αυτό. Η γλυκομαννάνη προκαλεί μέτρια απώλεια βάρους σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα εάν ληφθεί τακτικά πριν από τα γεύματα [9, 10, 11].

Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν συνδυάζεται με δίαιτα μείωσης βάρους. Το ίδιο ισχύει για όλες τις μεθόδους απώλειας βάρους : λειτουργούν καλύτερα σε συνδυασμό.



ΠΡΟΣΟΧΗ : Όταν λαμβάνεται πριν από τα γεύματα, η γλυκομαννάνη μπορεί να οδηγήσει σε μέτρια απώλεια βάρους στα υπέρβαρα άτομα, κυρίως δημιουργώντας μια αίσθηση πληρότητας και μειώνοντας την πρόσληψη ενέργειας.

Άλλα οφέλη για την υγεία

Σύμφωνα με ανασκόπηση 14 μελετών, η γλυκομαννάνη, εκτός από την απώλεια βάρους, μπορεί να μειώσει έναν αριθμό παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις [10] :

Μειώνει την συνολική χοληστερόλη κατά 19 mg/dL (0,5 mmol/L).

Μειώνει την χοληστερόλη LDL κατά 16 mg/dL (0,4 mmol /L).

Μειώνει τα τριγλυκερίδια κατά 11 mg/dL (0,12 mmol/L).

Μειώνει το σάκχαρο αίματος νηστείας με 7.4 mg/dL (0.4 mmol/L).

Επειδή είναι μια υδατοδιαλυτή ίνα βοηθά στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας [12, 13].

Ο κύριος μηχανισμός με τον οποίο μειώνει την χοληστερόλη στο αίμα είναι η μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης στο έντερο.



ΠΡΟΣΟΧΗ : Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές, η προσθήκη γλυκομαννάνης στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει ορισμένους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η ολική χοληστερόλη, η LDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και το σάκχαρο του αίματος νηστείας.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ

Επειδή η γλυκομαννάνη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, θα πρέπει να δίδεται προσοχή σε ασθενείς που παίρνουν από του στόματος υπογλυκαιμικούς παράγοντες (π.χ. σουλφονυλουρίες), ινσουλίνη ή εναλλακτικά φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα της γλυκόζης.

Επιπλέον, η γλυκομαννάνη μπορεί να μειώσει τη βιοδιαθεσιμότητα άλλων φαρμάκων από του στόματος. Επομένως, συνιστάται άλλα φάρμακα που τυχόν παίρνει ο ασθενής να λαμβάνονται 1 ώρα πριν ή 4 ώρες μετά την λήψη της γλυκομαννάνης [1].

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Δεδομένου του κινδύνου οισοφαγικής και γαστρικής απόφραξης, η χρήση δεν συνιστάται σε ασθενείς με δομικές ανωμαλίες του οισοφάγου ή του εντέρου.

Εγκυμοσύνη/Γαλουχία

Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την χρήση της γλυκομαννάνης στην διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας. Μέχρις ότου γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες, η χρήση της δεν συνιστάται σε έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΓΛΥΚΟΜΑΝΝΑΝΗΣ

Η γλυκομαννάνη είναι καλά ανεκτή και γενικά θεωρείται ασφαλής, αν και σπάνια συνοδεύεται από κάποιες επιπλοκές. Π.χ. εάν επεκταθεί πριν φθάσει στο στομάχι μπορεί να προκαλέσει πνιγμό ή απόφραξη του οισοφάγου. Για να αποφευχθεί αυτό πρέπει να λαμβάνεται με 1-2 ποτήρια νερό ή άλλο υγρό.

Απόφραξη γαστρεντερικού σωλήνα (οισοφάγου, εντέρου)

Έχουν αναφερθεί μερικές περιπτώσεις σοβαρής απόφραξης του οισοφάγου οφειλόμενες στην λήψη δισκίων γλυκομαννάνης για διαιτητικούς λόγους [50, 51].

Η Αυστραλιανή Συμβουλευτική Επιτροπή Ανεπιθύμητων Φαρμακευτικών Αντιδράσεων (Australian Adverse Drug Reactions Advisory Committee) ανέφερε επτά τέτοιες περιπτώσεις στο διάστημα των ετών 1984-1985. Τέσσερις από τις αποφράξεις αυτές εμφανίστηκαν στο εγγύς ένα τρίτο του οισοφάγου. Ένας ασθενής ανέπτυξε μεσοθωρακίτιδα λόγω διάτρησης του οισοφάγου [52].

Επομένως, οι ασθενείς με προβλήματα από τον οισοφάγο που παίρνουν γλυκομαννάνη έχουν αυξημένο κίνδυνο απόφραξης του οισοφάγου.

Τα δισκία που περιέχουν γλυκομαννάνη έχουν απαγορευθεί στην Αυστραλία από τον Μάϊο του 1985, επειδή μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη του γαστρεντερικού σωλήνα. Οι κάψουλες και οι μορφές σκόνης παραμένουν διαθέσιμες.

Σακχαρώδης διαβήτης

Η γλυκομαννάνη μπορεί να μειώσει τις ανάγκες σε υπογλυκαιμικούς παράγοντες και να οδηγήσει σε απώλεια γλυκαιμικού ελέγχου σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Συνεπώς, στους ασθενείς αυτούς η γλυκομαννάνη θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή.

Χολοστατική ηπατίτιδα

Ένας άνδρας ηλικίας 31 ετών που έπαιρνε 1-2 κάψουλες γλυκομαννάνης ημερησίως για διάστημα 45 ημερών για να χάσει βάρος ανέπτυξε χολοστατική ηπατίτιδα. Η ηπατοτοξικότητα αυτή μπορεί να οφείλεται στην παρουσία της σεροτονίνης [53].

Άσθμα Konjac

Eίναι ένας τύπος επαγγελματικού άσθματος που συμβαίνει σε εργοστάσια που παράγουν αλεύρι Konjac σύμφωνα με μια έρευνα του 1952. Στην διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας, παράγεται «σκόνη χορού Konjac». Η εισπνοή αυτής της σκόνης έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη άσθματος μεταξύ των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής [54].

ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Οι ελάσσονες ανεπιθύμητες ενέργειες προέρχονται από το γαστρεντερικό και περιλαμβάνουν μαλακά κόπρανα ή διάρροια, μετεωρισμό και φούσκωμα [1].

ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ

Σε αρουραίους η γλυκομαννάνη, όταν χορηγήθηκε σε δόσεις 500 mg/ kg/ημερησίως για 18 μήνες, δεν έδειξε τοξικότητα. Σε δόσεις >5 g ημερησίως συνοδεύθηκε από διάρροια, κοιλιακό άλγος και μετεωρισμό [7].

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Στις κλινικές μελέτες της γλυκομαννάνης στον διαβήτη, την υπερχοληστερολαιμία και την παχυσαρκία έχουν χρησιμοποιηθεί δόσεις από 1 έως 13 γρ. ημερησίως.

Ειδικότερα, για την απώλεια βάρους συνιστώνται 1-3 γρ. γλυκομαννάνης ημερησίως, και για τον διαβήτη τύπου 2, το σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη και την δυσλιπιδαιμία, 3.6-13 γρ. ημερησίως [1].

Σε επαφή με το νερό, η γλυκομαννάνη επεκτείνεται και μπορεί να απορροφήσει έως και 50 φορές το βάρος της. Επομένως, η συνιστώμενη δόση της είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με άλλα συμπληρώματα ινών.

Η γλυκομαννάνη δεν έχει καμία επίδραση στην απώλεια βάρους, εκτός εάν ληφθεί 15 λεπτά έως μίαν ώρα πριν το γεύμα [14, 8].

ΟΔΗΓΙΕΣ - ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Βήμα 1

Προσθέστε 1 γρ. σκόνης γλυκομαννάνης στο αγαπημένο σας φαγητό ή ποτό τρείς φορές την ημέρα πριν από κάθε γεύμα.

Η σκόνη γλυκομαννάνης αναμιγνύεται καλά με τρόφιμα όπως το πλιγούρι βρώμης, γιαούρτι και σάλτσες - καθώς και σχεδόν κάθε είδος ποτού.

Χρησιμοποιήστε σκόνη γλυκομαννάνης και όχι χάπια, για να μειώσετε τον κίνδυνο εντερικής ή οισοφαγικής απόφραξης.

Βήμα 2

Τρώτε τρόφιμα που παρασκευάζονται από γλυκομαννάνη, όπως τα ζυμαρικά (νούγιες) shirataki.

Βράστε τις νούγιες σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία και φάτε τις με την αγαπημένη σας σάλτσα ζυμαρικών και λαχανικά.

Μπορείτε επίσης να βρείτε καραμέλες και τσίχλες γλυκομαννάνης στα καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Βήμα 3

Πιείτε 8 ουγγιές νερού με την γλυκομαννάνη σας, ανεξάρτητα από την μορφή που προτιμάτε. Οι ίνες της γλυκομαννάνης μπορεί να φράξουν τον πεπτικό σωλήνα εάν δεν πίνετε αρκετό νερό μαζί τους.

Βήμα 4

Πάρτε την γλυκομαννάνη σε σκόνη ή φάτε φαγητό από γλυκομαννάνη τουλάχιστον 15 λεπτά πριν από το κανονικό γεύμα σας για να μην μεταβάλετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Τα πράγματα που χρειάζεστε :



Γλυκομαννάνη σε σκόνη

Shirataki noodles (νούγιες)

Γλυκομαννάνη τσίχλες και καραμέλες

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Πρέπει να δοκιμάσετε την γλυκομαννάνη ;

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η γλυκομαννάνη είναι ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα απώλειας βάρους. Αλλά όπως και με σχεδόν κάθε στρατηγική απώλειας βάρους, δεν λειτουργεί μεμονωμένα.

Ο μόνος γνωστός τρόπος για να χάσετε βάρος μακροπρόθεσμα, είναι να κάνετε μόνιμη αλλαγή στον τρόπο ζωής σας. Η γλυκομαννάνη μπορεί να βοηθήσει να γίνει αυτό πιο εύκολο, αλλά δεν θα κάνει κανένα θαύμα μόνη της !



ΠΡΟΣΟΧΗ : Παρόλο που η γλυκομαννάνη έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ως συνδετικό υλικό σε προϊόντα με βάση το κρέας και ως πρόσθετο τροφίμων, δεν έχει εγκριθεί ως βοήθημα για την απώλεια βάρους ή ιατρικούς σκοπούς.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Keithley J, Swanson B. Glucomannan and obesity: a critical review. Altern Ther Health Med . 2005;11(6):30-34.
2. Kiriyama S, Ichihara Y, Enishi A, Yoshida A. Effect of purification and cellulose treatment on the hypocholesterolemic activity of crude konjac manna. J Nutr . 1972;102(12):1689-1697.
3. Sugiyama N, Shimahara H, inventors; Kabushiki Kaisha Shimizu Manzo Shoten, assignee. Konjac mannan. US patent 3 973 008. August 3, 1976.
4. Sugiyama N, Shimahara H, inventors; Kabushiki Kaisha Shimizu Manzo Shoten, assignee. Method of reducing serum cholesterol level with extract of konjac mannan. US patent 3 856 945. December 24, 1974.
5. Chua M, Baldwin TC, Hocking TJ, Chan K. Traditional uses and potential health benefits of Amorphophallus konjac K. Koch ex N.E.Br. J Ethnopharmacol . 2010;128(2):268-278.
6. Vanderbeek PB, Fasano C, O'Malley G, Hornstein J. Esophageal obstruction from a hygroscopic pharmacobezoar containing glucomannan. Clin Toxicol (Phila) . 2007;45(1):80-82.
7. Alonso-Sande M, Teijeiro-Osorio D, Remuñán-López C, Alonso MJ. Glucomannan, a promising polysaccharide for biopharmaceutical purposes. Eur J Pharm Biopharm . 2009;72(2):453-462.
8. Chen HL, Fan YH, Chen ME, Chan Y. Unhydrolyzed and hydrolyzed konjac glucomannans modulated cecal and fecal microflora in Balb/c mice. Nutrition . 2005;21(10):1059-1064.
9. Fujiwara S, Hirota T, Nakazato H, Muzutani T, Mitsuoka T. Effect of konjac mannan on intestinal microbial metabolism in mice bearing human flora and in conventional F344 mice. Food Chem Toxicol . 1991;29(9):601-606.
10. Elamir AA, Tester RF, Al-Ghazzewi FH, et al. Effects of konjac glucomannan hydrolysates on the gut microflora of mice. Nutr Food Sci . 2008;38(5):422-429.
11. Chen HL, Cheng HC, Liu YJ, Liu SY, Wu WT. Konjac acts as a natural laxative by increasing stool bulk and improving colonic ecology in healthy adults. Nutrition . 2006;22(11-12):1112-1119.
12. Chen HL, Cheng HC, Wu WT, Liu YJ, Liu SY. Supplementation of konjac glucomannan into a low-fiber Chinese diet promoted bowel movement and improved colonic ecology in constipated adults: a placebo-controlled, diet-controlled trial. J Am Coll Nutr. 2008;27(1):102-108.
13. Loening-Baucke V, Miele E, Staiano A. Fiber (glucomannan) is beneficial in the treatment of childhood constipation. Pediatrics . 2004;113(3, pt 1):e259-e264.
14. Jenkins DJ, Wolever TM, Leeds AR, et al. Dietary fibres, fibre analogues, and glucose tolerance: importance of viscosity. Br Med J . 1978;1(6124):1392-1394.
15. Vuksan V, Sievenpiper JL, Xu Z, et al. Konjac-Mannan and American ginsing: emerging alternative therapies for type 2 diabetes mellitus. J Am Coll Nutr . 2001;20(suppl 5):370S-380S.
16. Lu XJ, Chen XM, Fu DX, Cong W, Ouyang F. Effect of Amorphophallus konjac oligosaccharides on STZ-induced diabetes model of isolated islets. Life Sci . 2002;72(6):711-719.
17. Guar gum, dietary fiber and diabetes. Med Lett Drugs Ther . 1979;21(12):51-52.
18. Doi K, Matsuura M, Kawara A, Baba S. Treatment of diabetes with glucomannan (konjac mannan). Lancet . 1979;1(8123):987-988.
19. Huang CY, Zhang MY, Peng SS, et al. Effect of Konjac food on blood glucose level in patients with diabetes. Biomed Environ Sci . 1990;3(2):123-131.
20. Chearskul S, Kriengsinyos W, Kooptiwut S, et al. Immediate and long-term effects of glucomannan on total ghrelin and leptin in type 2 diabetes mellitus. Diabetes Res Clin Pract . 2009;83(2):e40-e42.
21. Sood N, Baker WL, Coleman CI. Effect of glucomannan on plasma lipid and glucose concentrations, body weight, and blood pressure: systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr . 2008;88(4):1167-1175.
22. Reffo GC, Ghirardi PE, Forattini C. Double-blind evaluation of glucomannan versus placebo in postinfarcted patients after cardiac rehabilitation. Curr Ther Res Clin Exp . 1990;47(5):753-758.
23. Kraemer WJ, Vingren JL, Silvestre R, et al. Effect of adding exercise to a diet containing glucomannan. Metabolism . 2007;56(8):1149-1158.
24. Vido L, Facchin P, Antonello I, Gobber D, Rigon F. Childhood obesity treatment: double blinded trial on dietary fibres (glucomannan) versus placebo. Padiatr Padol . 1993;28(5):133-136.
25. Rogovik AL, Chanoine JP, Goldman RD. Pharmacotherapy and weight-loss supplements for treatment of paediatric obesity. Drugs . 2010;70(3):335-346.
26. Livieri C, Novazi F, Lorini R. The use of highly purified glucomannan-based fibers in childhood obesity [in Italian]. Pediatr Med Chir . 1992;14(2):195-198.
27. Lyon MR, Reichert RG. The effect of a novel viscous polysaccharide along with lifestyle changes on short-term weight loss and associated risk factors in overweight and obese adults: an observational retrospective clinical program analysis. Altern Med Rev . 2010;15(1):68-75.
28. Kiriyama S, Enishi A, Yura K. Inhibitory effect of konjac mannan on bile acid transport in the everted sacs from rat ileum. J Nutr . 1974;104(1):69-78.
29. McCarty MF. Glucomannan minimizes the postprandial insulin surge: a potential adjuvant for hepatothermic therapy. Med Hypotheses . 2002;58(6):487-490.
30. Kiriyama S, Okazaki Y, Yoshida A. Hypocholesterolemic effect of polysaccharides and polysaccharide-rich foodstuffs in cholesterol-fed rats. J Nutr . 1969;97(3):382-388.
31. Ikegami S, Harada H, Tshuchihashi N, Nagayama S, Nishide E, Innami S. Effect of indigestible polysaccharides on pancreatic exocrine secretion and biliary output. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo) . 1984;30(6):515-523.
32. Arvill A, Bodin L. Effect of short-term ingestion of konjac glucomannan on serum cholesterol in healthy men. Am J Clin Nutr . 1995;61(3):585-589.
33. Zhang MY, Huang CY, Wang X, Hong JR, Peng SS. The effect of foods containing refined Konjac meal on human lipid metabolism. Biomed Environ Sci . 1990;3(1):99-105.
34. Hou YH, Zhang LS, Zhou HM, Wang RS, Zhang YZ. Influences of refined konjac meal on the levels of tissue lipids and the absorption of four minerals in rats. Biomed Environ Sci . 1990;3(3):306-314.
35. Shimizu H, Yamauchi M, Kuramoto T, Kubota N, Matsuda M, Hoshita T. Effects of dietary konjac mannan on serum and liver cholesterol levels and biliary bile acid composition in hamsters. J Pharmacobiodyn . 1991;14(7):371-375.
36. Wood RJ, Fernandez ML, Sharman MJ, et al. Effects of a carbohydrate-restricted diet with and without supplemental soluble fiber on plasma low-density lipoprotein cholesterol and other clinical markers of cardiovascular risk. Metabolism . 2007;56(1):58-67.
37. Martino F, Martino E, Morrone F, Carnevali E, Forcone R, Niglio T. Effect of dietary supplementation with glucomannan on plasma total cholesterol and low density lipoprotein cholesterol in hypercholesterolemic children. Nutr Metab Cardiovasc Dis . 2005;15(3):174-180.
38. Luo DY. Inhibitory effect of refined Amorphophallus konjac on MNNG-induced lung cancers in mice [in Chinese]. Zhonghua Zhong Liu Za Zhi . 1992;14(1):48-50.
39. Onishi N, Kawamoto S, Suzuki H, et al. Dietary pulverized konjac glucomannan suppresses scratching behavior and skin inflammatory immune responses in NC/Nga mice. Int Arch Allergy Immunol . 2007;144(2):95-104.
40. Onishi N, Kawamoto S, Suzuki H, Hide M, Ono K. Development of autoantibody responses in NC/Nga mice: its prevention by pulverized konjac glucomannan feeding. Arch Dermatol Res . 2008;300(2):95-99.
41. Azezli AD, Bayraktaroglu T, Orhan Y. The use of konjac glucomannan to lower serum thyroid hormones in hyperthyroidism. J Am Coll Nutr . 2007;26(6):663-668.
42. Onishi N, Kawamoto S, Ueda K, et al. Dietary pulverized konjac glucomannan prevents the development of allergic rhinitis-like symptoms and IgE response in mice. Biosci Biotechnol Biochem . 2007;71(10):2551-2556.
43. Li S, Hu T, Chen Y, et al. Chemically modified konjac glucomannan with high colloid osmotic pressure: physiological evaluation in a rabbit model as a plasma substitute. Glycobiology . 2010;20(8):950-958.
44. Al-Ghazzewi FH, Tester RF. Effect of konjac glucomannan hydrolysates and probiotics on the growth of the skin bacterium Propionibacterium acnes in vitro. Int J Cosmet Sci . 2010:32(2):139-142.
45. Alvarez-Manceñido F, Landin M, Martínez-Pacheco R. Konjac glucomannan/xanthan gum enzyme sensitive binary mixtures for colonic drug delivery. Eur J Pharm Biopharm . 2008;69(2):573-581.
46. Chen HL, Sheu WH, Tai TS, Liaw YP, Chen YC. Konjac supplement alleviated hypercholesterolemia and hyperglycemia in type 2 diabetic subjects—a randomized double-blind trial. J Am Coll Nutr . 2003;22(1):36-42.
47. Vuksan V, Sievenpiper JL, Owen R, et al. Beneficial effects of viscous dietary fiber from Konjac-mannan in subjects with the insulin resistance syndrome: results of a controlled metabolic trial. Diabetes Care . 2000;23(1):9-14.
48. Marsicano LJ, Berrizbeitia ML, Mondelo A. Use of glucomannan dietary fiber in changes in intestinal habit [in Spanish]. G E N . 1995;49(1):7-14.
49. Walsh DE, Yaghoubian V, Behforooz A. Effect of glucomannan on obese patients: a clinical study. Int J Obes . 1984;8(4):289-293.
50. Fung M. Glucomanna diet tablets. Med J Aust . 1984;140(6):350.
51. Gaudry P. Glucomanna diet tablets. Med J Aust . 1985;142(3):204.
52. Henry DA, Mitchell AS, Aylward J, Fung MT, McEwen J, Rohan A. Glucomannan and risk of oesophageal obstruction. Br Med J (Clin Res Ed) . 1986;292(6520):591-92.
53. Villaverde AF, Benlloch S, Berenguer M, Rayón JM, Pina R, Berenguer J. Acute hepatitis of cholestatic type possibly associated with the use of glucomannan ( Amorphophalus konjac ). J Hepatol . 2004;41(6):1061-1062.
54. Bernstein JA, Crandall MS, Floyd R. Respiratory sensitization of a food manufacturing worker to konjac glucomannan. J Asthma . 2007;44(8):675-680.
55. Peng SS, Zhang MY, Zhang YZ, Wu ZH. Long-term animal feeding trial of the refined konjac meal. II. Effects of the refined konjac meal on the aging of the brain, liver, and cardiovascular tissue cells in rats. Biomed Environ Sci . 1995;8(1):80-87.

bottom of page